Hvordan finansiere vekst i din business?

Hvordan finansiere vekst i din business?

Det heter seg at hvem som helst kan starte et firma, men bare noen veldig få kan skape en bedrift. Det er mye sannhet i det utsagnet, for ja, hvem som helst kan starte et firma. Det er raskt gjort på nett og koster heller ikke mye penger, men å skape en bedrift som har livets rett. Det er noen helt annet.

Enhver bedrift starter med en god ide og eiere som er villig til å jobbe døgnet rundt for å lykkes, men enhver suksessrik bedrift vil raskt vokse og det krever med veldig få unntak også finansiering.

Uansett om det dreier seg om en liten, nystartet bedrift eller en godt etablert virksomhet, vil vekst ofte innebære investeringer. Investeringene som kreves kan komme i form av nye ressurser, utstyr, teknologi eller arbeidskraft og bedriftens videre suksess vil avhenge av om man lykkes med å stable finansiere på beina for å møte kravene.

Vekst krever kapital

Med veldig få unntak er mangel på kapital en av de største hindringene for vekst i bedriftsmarkedet. Cash is king heter det og penger er en nødvendighet for å dekke alt fra oppstartskostnader, til videre innovasjon, utvide produksjonskapasiteten, markedsføring og utvikling av nye produkter og tjenester.

Uten tilstrekkelige midler vil de aller fleste vekstplaner falle i grus og bedriftens utvikling vil risikere å stagnere.

Å ha tilgang til finansiering gjør det mulig å gjennomføre initiativer for vekst uten at det vil påvirke bedriftens økonomiske situasjon på en negativ måte.

Løsningen kan innebære å ta opp et bedriftslån via en megler som https://www.xn--lnemegleren-x8a.no/bedriftslan/, bruke kassekreditt, forbrukslån, eller videre investeringer fra bedriftens eiere og aksjonærer. Så hva er fordelene og ulempene med de ulike metodene for å finansiere vekst?

Finansiere vekst med bedriftslån

En av de mest vanlige måtene å finansiere vekst på er gjennom å søke et bedriftslån fra en bank. Bedriftslån vil kunne gi bedriftene tilgang på større beløp som kan brukes til en rekke formål, for eksempel å utvide produksjonen, åpne nye lokasjoner, eller investere i markedsføringskampanjer. Å bruke et bedriftslån for vekst har mange fordeler.

  • Rask tilgang til ny kapital: Så fremst bedriften har orden på regnskapet og en god forretningsplan kan et bedriftslån gir rask tilgang på nye midler som trengs for å gjennomføre vekstplanene. Bedriften kan fritt bruke lånet til å dekke ulike kostnader uten å måtte vente på inntektene men håper nye initiativer skal resulterer i. 
  • Fast tilbakebetalingsplan: Bedriftslån kommer med en fast tilbakebetalingsplan,ikke ulikt et boliglån. Dette gjør det lettere å budsjettere og planlegge for fremtiden, ettersom det gir en klar oversikt over månedlige kostnader og hjelper til med å opprettholde kontroll over bedriftens økonomi og likviditet i vekstperioden. 
  • Lave renter: Bedriftslån har ofte lavere renter enn kredittkort og andre kortsiktige kreditt løsninger, spesielt om bedriften eller eiere har en sterk kredittvurdering. Dette kan bidra til å videre redusere de totale kostnadene for finansieringen.

Før bedriften tar opp et bedriftslån, er det viktig å sammenligne ulike lånetilbud fra forskjellige banker og finansinstitusjoner for å finne den beste renten og vilkår som passer inn med bedriftens videre planer. Ta også hensyn til det totale lånebeløpet, nedbetalingstid og eventuelle gebyrer som vil komme til.

Kassekreditt

Kassekreditt er en annen, mer fleksibel finansieringsmetode som kan hjelpe bedrifter med vekst i kortere perioder. En kassekreditt fungerer som en "kreditt" som bedriften kan benytte seg av når den trenger ekstra midler. Noen av fordelene med en kassekreditt er som følger.

  • Fleksibilitet: Kassekreditt gir bedriften muligheten til å låne det den trenger opp til en viss innvilget grense. Man betaler kun renter på beløpet man faktisk bruker, noe som gir bedriften større fleksibilitet enn et tradisjonelt bedriftslån.
  • Forbedret likviditet: Ved å ha en Kassekreditt tilgjengelig, kan man sikre at bedriften alltid har tilstrekkelig likviditet til å dekke daglige kostnader eller uforutsette utgifter. Dette gir en ekstra sikkerhet, spesielt i tider med vekst.
  • Rask tilgang til kontanter: Kassekreditt gir rask tilgang til kontanter når behovet oppstår. Dette kan raskt være avgjørende for å kunne håndtere kortsiktige likviditetsutfordringer.

Kassekreditt kan være spesielt nyttige for sesongbaserte bedrifter hvor vekst bare forekommer i sesonger.

God likviditet gir stabil vekst

God likviditet er avgjørende for enhver bedrift, men kanskje spesielt for de som ønsker å vokse. Likviditet betyr bedriftens evne til å møte sine kortsiktige forpliktelser. Dette inkluderer betaling av leverandører, lønn til ansatte og andre løpende kostnader. Med lav likviditet er det lett å se at problemer kan oppstå.

For å sikre at bedriften har god likviditet bør man:

  • Fokusere på kontantstrøm: Sørg for å ha full kontroll på kontantstrømmen ved å sikre at inntekter og utgifter er i balanse. Sørg for at fakturaer sendes ut til kunder og betales i tide, og vurderer å tilby rabatter for tidlig betaling for å fremskynde inntekter til bedriften.
  • Forhandle bedre betalingsvilkår: Snakk med alle leverandørene til bedriften med mål om å forhandle fram bedre betalingsbetingelser. Lengre betalingsfrister kan gi bedriften mer tid til å samle inn penger fra kunder før den må betale ansatte og leverandører. 
  • God lagerstyring: Et lager med overflødige varer binder opp kapital som kunne blitt brukt til vekst. Optimalisert lagerstyring vil sørge for at bedriften binder opp minimalt med kapital som kunne vært brukt til vekst. 

Alternativ vekstfinansiering

I tillegg til bedriftslån og kassekreditt finnes det flere alternative finansieringsmåter som kan sikre at bedriften når sine vekstmål.

  • Factoring: Dette innebærer at bedriften selger fakturaer til en tredjepart for å få raskere tilgang til kontanter. Factoringselskapet gir bedriften penger med en gang, minus deres gebyr, etc. og tar så over ansvaret for å kreve inn betaling. 
  • Crowdfunding: Crowdfunding er en mer moderne måte å skaffe seg fersk kapital på. Løsningen passer spesielt godt om bedriften har en innovativ idé eller et prosjekt som appellerer til et bredt publikum. 
  • Aksjonær Investering: Alle som har aksjer i en bedrift med en god plan for vekst vil ønske at bedriften skal nå sine mål. Det er derfor naturlig å presentere vekstplaner for alle aksjonærer i håp om at de er villig til å investere i bedriften. Om de eksisterende aksjonærene ikke har mulighet, eller ønsker å investere mer, kan man også se på muligheten for å hente inn penger fra nye investorer.